Delite na Facebook    
Bregzit

Bregzit

23.01.2017

Nemce baš briga za Bregzit.

Velika većina nemačkih kompanija očekuje da će britanski razvod od Evropske unije naneti malu štetu njihovom poslovanju, ukoliko je uopšte i bude.  Četvrtina Nemaca očekuje pozitivan efekat od Bregzita
To pokazuju objavljeni rezultati ankete Instituta za ekonomska istraživanja (IW) iz Kelna.
Istraživanje pod nazivom \"Bregzit, pa šta?\" otkrilo je da više od 90 odsto od 2.900 anketiranih preduzeća uopšte ne očekuje bilo kakvu štetu, ili neznatnu štetu od izlaska Britanije iz EU, prenosi agencija Rojters. 
Samo dva do tri odsto preduzeća, uglavnom iz industrijskog sektora, odgovorila su da očekuju da će Bregzit imati veliki uticaj na njihova ulaganja i radnu snagu. 
Oko jedne četvrtine ispitanika izjavilo je da očekuje pozitivan efekat od Bregzita, pri čemu su neki naveli da bi, na primer, moglo da dođe do rasta stranih ulaganja u Nemačkoj. 
Ovi rezultati kontriraju zabrinutosti koju su ispoljili nemački proizvođači automobila i poljoprivrednici u pogledu mogućeg negativnog uticaja \"tvrdog Bregzita\" na bilateralnu trgovinu. 
Nemačka, najveća ekonomija EU, stalno je isticala značaj očuvanja otvorenih trgovinskih veza s Britanijom nakon što London napusti Uniju. Ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je prošle nedelje da će nemačka vlada pokušati da minimizira bilo kakvu štetu kako po EU, tako i Britaniju, tokom pregovora o Bregzitu, podseća britanska agencija. 
Britanija je treće najveće izvozno tržište za Nemačku, iza SAD i Francuske. Nemački izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo iznosio je 80 milijardi evra za 11 meseci prošle godine (od januara do kraja novembra). 
Britanska premijerka Tereza Mej je prošle nedelje jasno stavila do znanja da će Britanija zaista izaći iz jedinstvenog tržišta kako bi povratila punu kontrolu nad svojim zakonima i svojih granica. 

Više od 60 odsto nemačkih kompanija je navelo u anketi IW-a da preferira \"meki Bregzit\", prenosi Rojters. 

<< nazad