Delite na Facebook    
Cene zlata na berzama rastu

11.01.2012

Od početka sedmice cene zlata su porasle 1,5 procenta.

Cene zlata rastu u berzanskom trgovanju u sredu reagujući na izjavu ministra za razvoj Grčke o kretanju budžetskog deficita, kao i predstavnika međunarodne rejting agencije \"Fič\" o aktivnostima Evropske centralne banke (ECB) na prevazilaženju krize u zoni evra.

Cene zlata za isporuke u februaru su u elektronskoj trgovini na Njujorškoj berzi \"Comex\" u sredu porasle za 0,5 odsto na 1.639,7 dolara za finu uncu (31,1 gram).

Grčki ministar za razvoj Mihalis Hrisohoidis je danas izjavio da njegova zemlja možda neće uspeti da se uklopi u budžetski deficit dogovoren sa međunarodnim kreditorima, bez obzira na njihovu finansijsku podršku.

To je podstaklo strahovanja investitora od mogućeg bankrota Grčke i uticalo na rast kupovine zlata kao bezbedne aktive, prenela je novinska agencija Rojters.

Berzanski dileri su takođe obratili pažnju na izjavu direktora sektora za suverene rejtinge međunarodne rejting agencije \"Fič\" Dejvida Rajlija koji je na konferenciji za novinare u Frankfurtu, kritikovao politiku ECB, koja se po njemu, ne zalaže dovoljno na sprečavanju kolapsa u zoni zajedničke evropske valulte.

Od početka sedmice cene zlata su porasle 1,5 procenta zahvaljujući jačanju evra i u utorak su premašile 200 - dnevni silazni prosek od 1.635 dolara za uncu.

Na kotacije plemenitog metala određen uticaj ima i rastuća tražnja iz Narodne Republike Kine, smatra vodeći analitičar \"BullionValut\" Edrian Eš, koji ističe da \"ljudi kupuju zlato na poklon i za nakit, a ne samo kao investicioni objekat\".

NR Kina je u novembru povećala uvoz zlata iz Hongkonga za bezmalo 20 procenata na rekordnih 102,525 tone, a za 11 meseci 2010. prema statistici iz te njene autonomne administrativne teritorije uvezla je 389,295 tona.

Srebro se danas prodavalo za 29,77 dolara za ucu u poređenju sa 29,93 dolara na zatvaranju berzi u utorak.

Odnos zlata prema srebru koji pokazuje koliko se unci srebra može kupiti za uncu zlata, porastao je na 54,78 sa 54,22 pre nedelju dana, ukazujući na brži rast cena zlata.

Cena platine je porasla u sredu na 1.473,24 dolar za uncu sa jučerašnjih 1.461,50 dolara, dok je paladijum pojevtinio na 631,50 dolara sa 633,50 dolara.

Na rast cene platine utiče rizik od prekida snabdevanja strujom u Južnoafričkoj Republici, koja je najveći svetski proizvođač tog plemenitog metala.  

<< nazad