Delite na Facebook    
Centralne banke su kupile tone zlata

21.11.2011

Žuti metal privlači sve više i više investitora i narodnih banaka, ali suviše je skup za zlatare.

Ove godine, centralne banke bi trebalo da podignu rezerve zlata od oko 450 tona. Ovaj podatak je iz procene koje je u četvrtak objavila asocijacija World Gold Council. Zalihe plemenitog metala u trezorima nacionalnih banaka bi trebalo do kraja godine da budu najviše od 1970 godine. Prema podacima asocijacije će ce ovaj trend nasatviti i u 2012 godini.

„Narodne banke su počele sa masivnim kupovinama zlata u 2010 godini, nakon toga što su se izoštrili ekonomski problemi u svetu. Prethodno, dve decenije su se oslobađala od žutog metala“, komentarisao je u analizi World Gold Councila češki portal E15.cz. 

Cena zlata, koje u poslednjih nekoliko godina služi više kao način investiranja nego kao materijal za zlatare i tehnološku industriju, u poslednjih deset godina je porasla za oko 600 odsto.

Istorijski rekord je postigla upravo u trećem kvartalu, kada je početkom septembra prešla granicu od 1905 dolara (1413 evra po današnjem kursu). Nakon toga je jako opala a do kraja trećeg kvartala se održavala na nivou od 1600 do 1650 dolara po unci. Uprkos oštrom padu, zlato je održalo rast. Poređenje između kvartalima je poraslo za 8 odsto, a u međugodišnjem poređenju za 15 odsto.

Potražnja za zlatom u trećem kvartalu ove godine je porasla za 6 odsto, dostigavši skoro 1054 tona. Struktura potražnje, međutim, varira od strane industrije, kod investitora je kupovina porasla za 33 odsto ali kod zlatara je opalala za 10 odsto.

„Potražnja za zlatom za izradu nakita je ograničena, kako zbog rasta cena ovog metala, tako i zbog pogoršanja ekonomske situacije,“ konstatuje u analizi asocijacija World Gold Council. Potražnja tehnoloških kompanija, koje koriste zlato u proizvodnji, raste stabilno. „Sva tržišta su zabeležila snažan dvociferni porast potražnje za zlatnim polugama i kovanicama, samo u tri zemlje – Indiji, Japanu i SAD-u je bio međugodišnje opadanje,“ asocijacija je opisala regionalnu raspodelu. 

<< nazad