Delite na Facebook    
Davos 2017

Davos 2017

17.01.2017

Davos i svi problemi ovog sveta.

Mali švajcarski alpski gradić i ski centar Davos nekoliko dana u januaru po tradiciji postaje ekonomski i politički centar sveta, već decenijama unazad.
Naravno, jer se tu održava najveći svetski ekonomski forum koji okuplja zaista svetsku političku i ekonomsku elitu. Ekonomski forum u Davosu po tradiciji je jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih dogadjaja godine u svetu.
 
I ove godine, Forum u Davosu će okupiti više od 3.000 učesnika iz preko 100 zemalja, među njima i više od 2.000 političkih i poslovnih lidera, među kojima će biti i kineski predsednik Si Djinping, američki potpredsednik Džozef Bajden, američki državni sekretar Džon Keri, britanska premijerka Tereza Mej, ali i guverner Svetske banke Džim Jong i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, ali i guverneri centralnih banaka više zemalja. Po pravilu, na Forumu u Davosu učestvuju čelni ljudi najvećih svetskih kompanija i korporacija. Stvar prestiža u poslovnim krugovima je biti učesnik jednog ovakvog skupa.
 
Sigurno je da će glavne teme ovogodišnjeg Foruma biti velike promene koje su se u svetu dogodile poslednjih godinu dana – pre svih Brexit, izbor Donalda Trampa za novog američkog predsednika, veliko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije, niska stopa rasta i velika nezaposlenost. Svetska politička i poslovna elita treba da raspravlja i utvrdi gde su napravljene greške koje su dovele do ovakvih političkih lomova, koji očigledno menjaju sliku današnjeg sveta.
A svet u 2017. godini očekuje puno neizvesnosti – od neizvesnih izbora u ključnim zemljama članicama EU pre svih u Francuskoj (Lider desničarskog Nacionalnog fronta Mari Lepen smatra se za jednog od glavnih favorita za pobedu na predsedničkim izborima) i Nemačkoj (pobeda Angele Merkel više nije tako sigurna), očekivanja prvih poteza nove američke administracije predsednika Donalda Trampa (hoće li biti normalizacije odnosa sa Rusijom), sirijske krize (kako suzbiti ISIS), migrantske krize, narastajućeg populizma, pretnji terorizmom, neizvesnom sudbinom EU i sl.
A WEF logo is pictured on a window of the Congress Center in front of snow covered trees ahead of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Monday, Jan. 16, 2017. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)
 

Tema će sigurno biti i pitanje kamatnih stopa, posle najnovijih odluka FED-a i povećanja kamatnih stopa u SAD, perspektiva kretanja cene nafte u svetlu poslednjih odluka OPEK-a i sl. Svetska politička i poslovna elita mora ozbiljno da razmotri gde je pravila greške koje su dovele do iznenadjujućih dogadjaja, i da vidi šta joj je činiti kako bi očuvala postojeći globalni poredak, ukoliko je to još moguće. Koncept globalizacije je očigledno na ,,staklenim nogama,, i pitanje je da li će izdržati udare narastajućeg populizma. 

<< nazad