Delite na Facebook    
Kina smanjuje udeo u američkim dolarima u svojim rezervama

05.03.2012

Kina se udaljava od kupovine američkih obveznica i smanjuje udeo dolara u svojim rezervama.

U 2006 godini je bilo 74 odsto a u 2010 godini čak 65 odsto. Sada je očigledno pao na 54 odsto, što je najniže za deset godina. To znači da je Kina verovatno počela da diversifikuje svoje rezerve, naprimer kupovinom evropskih obveznica.

Kina ima najveće rezerve na svetu u vrednosti od 3,2 biliona dolara. „Zbog svoje veličine i rastućem značaju druge po veličini svetske ekonomije je lokacija rezervi kao ključno poilitičko pitanje, kao i potencijalno veliki faktor na tržištu valuta i obveznica“, napisao je The Wall Street Journal.

Pad kineskih dolarskih sredstava zabeležavaju i američki i kineski podaci. Američki podaci pokazuju da je Kina  na kraju juna prošle godine imala u rukama američke obveznice u vrednosti od 1,726 biliona dolara. Na godišnjem nivou je to bilo 115 milijardi više, srazmerno brzom rastu kineskih dolarskih rezervi, ali dolarski udeo je opao. Američke obveznice su  na porastu kineskih rezervi  činile samo 15 odsto, što je značajan pad od 45 odsto u 2010 godini i prosečnih 63 odsto u proteklih pet godina.

The Wall Street Journal zaključuje da su pokazatelji u proteklih dve godine o jačanju kineskih investicija u evropske obveznice stvarni.novac iz Kine može da obuzda prinos državnih obveznica problematičnih južnih zemalja Evropske unije. Takođe bi mogli da igraju glavnu ulogu u finansiranju evropskih spasilačkih paketa.

Analitičari, međutim, upozoravaju da se američki podaci o kineskim rezervama moraju tretirati sa oprezom. Procenjivati strane investicije u američkim obveznicama nije lako, i često se zbog toga potcenjuje veličina kineskih rezervi u dolarima. Svoju ulogu takođe igraju i pokreti deviznih kurseva. Čak i kada se prebroje, trend pada dolara na kineskim rezervama se prikazuje kao verodostojan. 

<< nazad