Delite na Facebook    
Plemeniti metali imaju pauzu pre sledećeg rasta

15.11.2011

Aktualne korekcije cena plemenitih metala su dobra prilika za povoljniju kupovinu.

Prošle nedelje je roba završila sa velkim uspehom, kada su italijanske obveznice pale, akcije su porasle a oslabljeni USD je pomogao robnom spektrumu da izbriše gubitke iz prošlih dana. Pozitivan izveštaj je bio kada je italijanski senat odobrio budžet.

Itialija je za sada smirila paniku, ali tržište će očekivati konkretne korake od strane Italije, koji bi trebalo da smanje zaduživanje i podsticanje ekonomskog rasta srebra na raskrsnici.

Srebro je ponovo prešlo preko jakog otpora nakon što je prekoračilo nivo od 34 dolara, gde ga čekaju drugi izazovi. Njegovo kretanje sledećih dana bi moglo puno toga reći o budućem pravcu. Nakon oštrog pada, srebru je puno pomoglo lansiranje FED-ove operacije Twist, koja je stupila na snagu 3. oktobra a kasnije 21. oktobra se opet odbilo od dna, kada je predstavnik FED-a Tarullo pozvao na kupovinu hipoteka CP (MBS), što bi predstavljalo sledeću rundu QE.

Već neko vreme srebro ima nestabilno kretanje i šalje mešovite signale. Delimično se ponaša kao sigurna luka u slučaju pada poverenja u papirni novac, ale takođe (budući da je još uvek industrijski metal) reaguje na rizik od usporavanja ekonomije. Budući da se oba signala mešaju (monetarna opuštanja i rizik od smanjenja ekonomije), srebro traži svoj pravac.

Od kraja septembra, kada su akcijska tržišta pronašla svoje dno, srebro je opet iznad zlata. Odmah kada posustane panika i kada se obnovi apetit za rizik, više uspeha ima srebro.

Da li će zlato imati pauzu u rastu?

Zlato je poslednjih dana testiralo otpor padajućeg trenda još od augustovskih maksimuma.  U poslednje vreme, zalto je korigovalo svoj profit koji je preuzelo za vreme naglog porasta nesigurnosti u Evropi (smanjenje rejtinga Italije, Španije, debate o otpisivanju grčkog duga, nesposobnost političara u pronalaženju rešenja, brzi rastući prihodi Italije).

Kada nastaje na tržištu prava panika, investitori se i dalje okreću ka dolaru. To bi se, međutim, moglo promeniti, nakon što će se problemi iz EU preneti i u SAD. To bi moglo da ugrozi poverenje u USD, naročito ako nastane zabrinutost za neodrživost budžetskog deficita SAD-a. FED bi opet mogao da pomogne, koji nije isključio novi krug \\ „pomoći“\\  za ekonomiju.

Produkcija zlata je na rastućem nivou, ali objavljuju se brige zbog neodrživosti ovog rasta. Strana ponude bi mogla biti pod pritiskom zbog robusne potražnje iz Azije, kao i zbog upadanja vađenja zlata u Australiji. Zbog prekida vađenja zlata zbog velike kiše produkcija je opala za 13 % u 3Q 2011. Australije je drugi po veličini najveći producent zlata u svetu. Kompanija Agnico-Eagle Mines je privremeno zaustavila vađenje u rudniku Goldex u Kvebeku, zbog nestabilnosti tla. Zbog tekućih štrajkova u rudniku Grasberg (koji osim bakra vadi i zlato) nastaće prestanak produkcije i iz ove oblasti.

Od centralnih banaka se očekuje, da će u narednih 5 godina biti čisti kupci. Uglavnom se očekuju kupovine iz EM, posebno iz ruske, kineske i indijske centralne banke. Evropske centralne banke su bile u prošlosti veliki prodavci, ali i tu se trend menja – ove godine su prodale samo 1,1 tonu zlata. MMF je prodala 52,2 tone zlata, što je za 61 % manje nego prošle godine.  Nasuprot tome, centralne banke na Tajlandu, Boliviji i Tadžikistanu su kupile 18,2 tone zlata. Kina je ove godine trebala da uveze 400 tona zlata, Indija (najveći kupac) bi trebala već drugu godinu za redom kupiti rekordnu količinu zlata. 

<< nazad