Delite na Facebook    
Politika Fed-a povećava cenu zlata

06.02.2012

Zlato se popelo na najveći nivo od novembra a njegova cena je iznad 1760 dolara.

Ekstremno labava monetarna politika Sjedinjenih Država, koju je u četvrtak branio šef američke centralne banke (Fed) Ben Barnanke,  i dalje povoljno utiče na ovaj metal.

Zlato je ojačalo na spot tržištu tokom pre podneva na 1762,90 USD/oz.  Kasnije je oslabilo malo ispod 1760 dolara, jer tržište čeka na poslepodnevni izveštaj o januarskom razvoju američkog tržišta rada.

 Zlato je u januru značajno oživelo a njegova cena je od početka godine za 12,5 odsto. Podrška je bio jači kurs evra u odnosu na dolar, manje povoljni izveštaji  iz američke ekonomije i strah od dužničke krize i ekonomske recesije u Evropi.

Zlato takođe ima koristi od oslabljene monetarne politike SAD-a. Centralna banka SAD (Fed) je prošle sedmice obećala, da će zadržati kamatne stope blizu nule verovatno do kraja 2014 godine. To znači da će dolar biti dugoročno slab a investicije u zlato će biti u prednosti.

Bernanke je u četvrtak branio svoju politiku u Kongresu od republikanske kritike koja ukazuje da postupci Fed-a stvaraju pukotine na tržištu finansijskih aktiva, čime se stvaraju opasni inflatorni pritisci. Izgledi za nastavljanje dosadašnje politike Fed-a su danas dali zlatu novi podsticaj rasta.

Za celu 2011 godinu je zlato osvojilo deset procenata i zabeležilo je rast cene jedanaest godina zaredom. U septembru 2011 je njegova cena porasla na rekordan maksimum od 1920,30 USD po unci a analitičari ove godine očekuju dalji rast na preko 2500 dolara po unci. 

<< nazad