Delite na Facebook    
Tržište strahuje od recesije

19.08.2011

Zlato je postiglo novi rekord.

Cena zlata je postigla novi rekord, gore se kreće zbog loše makroekonomske perspektive.

Cena zlata se povećala za oko 2% i postigla je novi rekord kada je na spot tržištu postigla skoro 1826 USD za troj uncu (31,1 g). Razlog je dalja zabrinutost investitora, da u skorije vreme neće uspeti da reše dužničku krizu u evrozoni, a investitori idu u bezbednu luku i zbog negativnih ekonomskih informacija iz SAD-a.

Spot cena zlata se popela za 1,9% na 1822,29 USD (1268,21 evra) za uncu, preko dana je postigla vrednost od 1825,99 USD/unca.

Predpostavlja se da će se cena zlata u narednih šest meseci porasti na 2000 USD/unca.

Tržište strahuje od velikog usporavanja globalne ekonomije, koja je već nagovestila podatke iz Sjedinjenih Država i iz nekih zemalja zapadne Evrope. Za ozbiljan problem tržišta smatraju i krizu oko državnih dugova u evrozoni i visoku zaduženost Sjedinjenih Država. Spekuliše se da najveće ekonomije sa obe strane Atlantika mogu pasti u novu recesiju.

Pretpostavka osetljivog usporavanja globalne ekonomije uzima svoj danak i na drugim tržištima. Zbog očekivanog smanjenja potražnje se smanjuje cena nafte i nastavlje se oštar pad akcija. Investitori se oslobađaju od takozvanih robnih valuta, što je uglavnom australski i novozelandski dolar, ale u izvesnoj meri i kanadski dolar.   

<< nazad